Σύντομο Ιστορικό

Σύντομο Ιστορικό2018-08-23T10:42:15+00:00

Τί είναι η δίαιτα Cambridge;

Για να μάθουμε από που προέρχεται η δίαιτα Cambridge, πρέπει να ανατρέξουμε στις αρχές τις δεκαετίας του 1960, όταν ο Δρ. Άλαν Χάουαρντ, τότε επιστημονικός ερευνητής, ανέπτυξε ενδιαφέρον και μελέτησε την παχυσαρκία.

Άρχισε λοιπόν να ερευνά μεθόδους μείωσης του βάρους, εφαρμόζοντας τις πειραματικές μεθόδους στον εαυτό του. Σε συνεργασία με τον Δρ. Ίαν Μακλίν-Μπάρντ του νοσοκομείου West Midlands, οργάνωσε το 1968 το Εθνικό Συμπόσιο για την παχυσαρκία, το πρώτο που οργανώθηκε ποτέ στη Βρετανία. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε και μέσα από αυτή, γεννήθηκε η τέλεια δίαιτα. Οι επιτυχείς δοκιμές οδήγησαν στην παρουσίαση της δίαιτας Cambridge.

Μαζί με τον Δρ. Ίαν Μακλίν-Μπάρντ, ο Δρ. Άλαν Χάουαρντ δημιούργησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο νοσοκομείο West Midlands στο Λονδίνο. Αυτό που χρειαζόταν ήταν μια φόρμουλα διατροφής με:

  • εξαιρετικές ιδιότητες απώλειας βάρους της πείνας χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες
  • σωστό επίπεδο πρωτεϊνης για να προστατεύει τον μυϊκό ιστό
  • σωστό επίπεδο υδατανθράκων για την προώθηση μιας ήπιας κέτωσης και την εξάλειψη αίσθησης πείνας
  • σωστά επίπεδα βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βασικών λιπαρών οξέων για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Η πρώτη φόρμουλα παρήγαγε εξαιρετικά αποτελέσματα απώλειας βάρους, και περαιτέρω έρευνα με τεχνολόγους διατροφής, ενίσχυσε γεύσεις και οδήγησε στην πρώτη εμπορική έκδοση της δίαιτας Cambridge. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτής της αναθεωρημένης φόρμουλας ελέγχθηκαν τόσο στο νοσοκομείο όσο και σε εξωτερικούς ασθενείς.

Η μελέτη αυτή κατέδειξε τρεις σημαντικούς παράγοντες:

  • σημαντική απώλεια βάρους
  • σωματικη αποδοχή απο τους ασθενείς
  • ασφάλεια της υγείας του ασθενή

και οδήγησε την δίατα να γίνει προσιτή σε κλινικές ειδικευμένες στην παχυσαρκία στο Λονδίνο και στο Κέιμπριτζ. Η μακροπρόθεσμη ασφάλεια αξιολογήθηκε και επιβεβαιώθηκε με περαιτέρω ανεξάρτητες έρευνες στη Βρετανία, τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Η δίαιτα Cambridge λανσαρίστικε στις Η.Π.Α. το 1980 και είναι διαθέσιμη τη Βρετανία.

Ο Δρ. Άλαν Ν. Χάουαρντ, βιοχημικός στο πανεπιστήμιο του Cambridge, άρχισε τις πρώτες έρευνες στις φόρμουλες διατροφής τις δεκαετίες του 1950 και 1960, όταν και εργαζόταν στο Εργαστήριο Διατροφής του Νταν.
Μαζί με ομάδα συναδέλφων, ίδρυσε την Ένωση για την Μελέτη της Παχυσαρκίας. Μέλη της Ένωσης συναντιούνται ακόμα και σήμερα αρκετές φορές στη Βρετανία και έχουν καταφέρει να επεκταθούν συμπεριλαμβάνοντας τη Διεθνή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας. Ο Δρ. Χάουαρντ ήταν ανάμεσα στους ιδρυτικούς εκδότες του διεθνές περιοδικού για τη μελέτη της παχυσαρκίας.
Το 1970, ήταν η αρχή μιας εντατικής επτάχρονης έρευνας για τη δημιουργία της ‘τέλειας δίαιτας’ – μιας με τον ελάχιστο αριθμό θερμίδων που συνάδουν με τη διατροφική διασφάλιση της υγείας του ασθενη. Ο Δρ. Χάουαρντ και ο συνάδελφος του, Ίαν Μακλίν-Μπάρντ, πραγματοποίησαν εντατικές δοκιμές στο τότε νοσοκομείο του Άντενμπρουκ, στο Κέιμπριτζ, όπου ο Δρ. Χάουαρντ και ένας ανώτερος ληξίαρχος έβλεπαν ασθενείς εβδομαδιαία.
Ταυτόχρονα με το ερευνητικό του ενδιαφέρον, ο Δρ. Χάουαρντ ίδρυσε το Howard Foundaton, που σκοπό έχει την παροχή οικονομικής βοήθειας για την χρηματοδότηση βιοϊατρικής έρευνας στον τομέα της παχυσαρκίας, της διατροφής και άλλων βασικών τομέων υγείας, όπως επίσης και την οικοδόμηση κτιρίων στο κολλέγιο Ντάουνινγκ, στο Κέιμπριτζ.